RSS

Sahaja-Yoga In Satu-Mare

28 feb.

Sahaja-Yoga

Sahaja Yoga este o metodă yoga fondată în 1970 de către Nirmala   Salve Shrivastava, cunscută sub numele Shri Mataji Nirmala Devi . Metoda se bazează pe o formă de meditatie care își propune „trezirea” energiei secrete Kundalini și Realizarea Sinelui, obținerea „Eliberării” ca etapă finală în dezvoltarea spirituală a umanității.

Din punct de vedere teoretic metoda subliniază caracterul aparent dual al ființei umane care are tendința de a oscila m

ereu spre două extreme și existența unei naturi imuabile a omului, Sinele,”scînteia divină” esență a ființei care poate fi revelată în mod individual acum și aici prin practicarea tehnicilor „sahaja”. Astfel, yoga fondată de Nirmala Devi Shrivastava are

conexiuni atît cu filozofia advaita-vedanta fondată de Sankaracharya2 dar și cu formele gnostice ale creștinismului sau cu abordarea Zen.

Denumirea metodei provine din cuvintul sanskrit „sahaja” a cărei traducere aproximativă este „spontan”, „înnăscut” , „nativ”, ideea fiind aceea că procedeul de obținere a Eliberării și implict al Realizării sinelui și unirii (yoga) cu Universul este unul „firesc”, „natural” și care nu presupune un efort special al practicantului.

Din punct de vedere practic metoda propusă de fondatoare este cea a meditației și introspecției realizată în general în fața unei fotografii care o reprezintă pe Shri Mataji Nirmala Devi și practicarea unor tehnici „de purificare” a corpului subtil prin utilizarea elementelor primare – focul, apa, aerul.

Shri Mataji Nirmala Devi

Nirmala Salve Shrivastava (March 21, 1923 – February 23, 2011), fondatoarea Sahaja Yoga este cunoscută peste tot în lume sub numele de Shri Mataji Nirmala Devi. S-a născut la 21 martie 1923, în statul indian Maharashtra (orașul Chindwara), într-o familie creștină.

Tatăl, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din

apropiații lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independența Indiei. El a fost singurul creștin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoștea 14 limbi și a tradus Coranul în hindi. Soția sa a fost prima femeie din India care a obținut diploma în studii matematice. Cu toate acestea, viața ei a fost consacrată exclusiv familiei, ocupându-se de creșterea și educarea celor unsprezece copii.

La nouă ani, NIRMALA (în sankrită: imaculata, pura) și-a însoțit tatăl la ashramul Sabarmati al lui Mahatma Gandhi. Recunoscând calitățile spirituale deosebite ale copilei, marele om politic a invitat-o să-și petreacă acolo vacanțele școlare și să participe la meditațiile zilnice pe care le conducea personal, la ora 4 dimineața.

NIRMALA SALVE a urmat apoi studii medicale pentru a descoperi legăturile dintre spiritualitate, energia subtilă Kundalini și corpul anatomic.

Au urmat ani dificili, de lipsuri materiale și de persecuții: tânăra luptătoare pentru Independență a fost închisă ca și alți partizani ai eliberării Indiei. Căutătoare pasionată, în deceniile care au urmat a aprofundat domeniile filosofiei, psihologiei și biologiei.

În anul 1947, s-a căsătorit cu Chandika Prasad Shrivastava care, după ce a fost director al Shipping Corporation of India între anii 1961-1974, a fost ales timp de patru legislaturi (până în 1989) Secretar General al United Nations International Maritime Organization, fiind obligat să locuiască împreună cu familia la Londra, unde își avea sediul acest organism al ONU. Regina Elisabeta a Angliei i-a acordat în iulie 1990 titlul nobiliar

de Sir (fiind singurul indian după Independență care a avut această distincție) și celebrul Ordin Sf.Mihai și Sf.Gheorghe, cu rangul de caval

er comandor (Knight Commander). Guvernul indian l-a decorat în 1972 cu Ordinul Lotusului (Padmabushan), iar alte guverne i-au acordat nu mai puțin de 30 alte distincții. În prezent Sir C.P.Shrivastava este rectorul Universității Maritime Mondiale din Suedia. SHRI MATAJI a devenit mamă a două fiice, care s-au căsătorit în perioada anilor ’60 și i-au dăruit apoi patru nepoți.

Începând cu anul 1970, când a considerat că s-a achitat de obligațiile sale familiale, SHRI MATAJI a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode: Sahaja yoga (YOGA SPONTANA). Călătorește neîntrerupt pe cinci continente pentru a-și purta mesajul și pentru „a da realizarea” celor care o doresc: „Realizarea Sinelui este dreptul vostru și nu poate fi cumpărată “ Dincolo de aspectul de Guru (maestru spiritual), Shri Mataji Nirmala Devi este recunoscută de discipoli ca fiind un Avatar, o încarnare a lui Adi Shakti (Marea Zeita, Creatoarea Universului), sau, în termenii creștinismului o încarnare a Sf.Duh, fapt care ar explica potrivit practicanților Sahaja Yoga, cum poate, fondatoarea mișcării, să ofere „Realizarea Sinelui”. Fondato

area metodei Sahaja Yoga a declarat public că este un avatar divin, fapt care i-a adus lui Shri Mataji o serie de critici. În disputa privind „natura” lui Shri Mataji Nirmala Devi se întalnesc trei curente, toate trei părând corecte privite din punctul de abordare al propriei argumentații. Cel rațional-științific care emite ipoteza că ideea privind natura „divină” a fondatoarei este o mistificare. Cel teologic-fundamentalist care afirmă că ideea prezenței în corpul uman a Sf.Duh (Adi Shakti în sanscrită) reprezintă o blasfemie și cel mistic-oriental, (acesta din urmă construiește din vechi scrieri hinduse ideile promovate de mișcarea Shaja), care afirmă că singurele contradicții apar din abordarea logică a subiectului. În fapt, primele două numesc declarațiile fondatoarei Sahaja Yoga drept mistificare în timp ce practicanții acestei școli ori chiar unii psihologi și psihanaliști (Jung, Jose Antonio Salgado) recomandă abordarea subiectului prin prisma unor trăiri interioare, printr-o abordare mistică a ideii și revelarea adevărului prin practicarea metodei.

muzica Sahaja-Yoga

sahaja-yoga video

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe februarie 28, 2011 în Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: